Valentijnsdag

18 april 2014 | Auteur: | Posted in Educatie

Valentijnsdag is een dag om je geliefde kenbaar te maken dat je ze waardeert. Gezien de sterke commercie op dit soort feesten voelen sommige zich geforceerd om een cadeau te geven, wat afbreuk doet aan het hele feest. Maar uiteraard begrijpelijk vanuit de middenstand.

Valentijnsdag is al in 496 uitgeroepen door Paus Gelasius als dag van de heilige Valentijn. Toen nog niet om cadeautjes te geven aan je geliefde, maar ter eren van Valentijn die niet verder beschreven is, maar waar wel een aantal mensen voor in aanmerking komen. Sint-Valentijn werd wel beschreven voor degene ‘die terecht door mensen worden vereerd, maar wiens daden slechts aan God bekend zijn’. Nou, daar kun je dus alle kanten mee op.

Misschien dat de legendes meer uitsluitsel bieden. Volgens de legende kwam een jong paar bij bisschop Valentijn met het verzoek hen te trouwen. De man was een heidense soldaat, de vrouw een christen. Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer, en huwde het stel. Al gauw kwamen meer paren met hetzelfde verzoek. Hij werd aangegeven en gearresteerd. Toen hij voor de keizer moest verschijnen, probeerde hij die te bekeren. Claudius voelde zich beledigd en liet Valentijn martelen en onthoofden. Dat gebeurde op 14 februari, maar welk jaar het was, is onduidelijk. Voordat het vonnis werd uitgevoerd, zag Valentijn nog kans het dochtertje van de gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen; Van je Valentijn, stond erop. Mooi verhaal toch?

Volgens een ander verhaal kwam een cipier (of de stadhouder van Rome) bij de toen al in de gevangenis zittende Valentijn met het verzoek zijn blinde dochter te genezen. Valentijn zorgde voor een geneesmiddel, maar dat werkte niet. Op de dag van zijn onthoofding probeerde de vader van het meisje nog wanhopig het vonnis tegen te houden, maar tevergeefs. Na Valentijns terechtstelling ontving het meisje een klein briefje van Valentijn, waaruit een gele bloem viel (als mensen hem om raad vroegen gaf hij hen een bloem, vandaar de bloemengroet op Valentijnsdag). Op het briefje stond ‘Van Valentinus’ en direct kon ze weer zien. Volgens de legende werd de vader daarna bekeerd tot het christendom. Niet mijn favoriet, maar het is ook een legende.

In de verenigde staten zijn ze uit commercieel oogpunt de nadruk gaan verleggen op de anonieme liefde die je extra aandacht kunt geven door cadeaus, kaarten en bloemen. In Nederland zijn we daar een tijdje in meegegaan, maar de tendens is de laatste jaren een stuk minder. Desondanks blijft het een feest acts wat door heel Nederland gevierd wordt en je toch wat extra aandacht kan opleveren met of zonder cadeau.

Auteur:

This author has published 26 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.