Ook als vrouw in de bouw

24 februari 2017 | Auteur: | Posted in Educatie

Er zijn beroepen die nog altijd worden beschouwd als echte mannenberoepen. Het lijkt erop dat deze opvatting vooral van toepassing is in de bouwsector. Het is vaak fysiek werk, waarbij er sprake is van een echte mannencultuur. Dat er ook vrouwen werkzaam zijn in de bouw is minder bekend. Werken in de bouw is namelijk ook zeer geschikt voor de vrouw.

Werken in de bouw: de vrouwelijke inbreng

Al jarenlang is de bouwsector bezig met een hevige emancipatie. Het aandeel vrouwen in de sector heeft vanaf de jaren 90 een flinke groei doorgemaakt. Deze is een paar jaar geleden blijven steken op de 8%, zo stelt het Economisch Instituut voor de Bouw vast. Het Cultureel Planbureau (CPB) komt met dezelfde cijfers. Het vrouwelijke aandeel in de managementgroep ligt op 5%. De bouw heeft de toestroom aan vrouwelijk personeel goed verzorgd. De omstandigheden en voorzieningen voor de vrouw zijn flink verbeterd sinds de eeuwwisseling. Wel is te zien dat mannen vaker initiatief nemen tot het onderhandelen over opslag. In de raden en besturen van bouw- en installatiebedrijven wordt 6% van de zetels door een vrouw bezet, dit ligt nog onder het landelijk gemiddelde van vrouwelijke bestuurders. Hier is dus nog ruimte voor groei.

De ambitieuze vrouw in de bouw

De vrouw is goed vertegenwoordigd in de bouw. Van aannemers tot architecten: de vrouw bouwt mee. Tijdens het werk wordt de vrouw als voltallig lid van het team gezien. Vele onderzoeken en publicaties wijzen ook uit dat de vrouw een bijzondere positie in de bouw heeft. De vrouw draagt namelijk bij aan diversiteit. Ze komt met andere eigenschappen die vooral in de ‘nieuwe bouw’ erg van toepassing zijn. Het beeld dat de vrouw een zwakker alternatief voor een mannelijke kracht is, is dus totaal ongegrond. De nieuwe samenleving maakt het langzaamaan ook in de bouwsector mogelijk voor mannelijk en vrouwelijk personeel om parttime aan de slag te gaan. Dit is ideaal voor werknemers met een gezin.

Een gebalanceerde en efficiënte werkwijze

Organisaties en bedrijven met vrouwelijk personeel hebben een breder scala aan vaardigheden. Dit heeft een positieve uitwerking op het bouwproject. De diversiteit onder de werknemers maakt het mogelijk om op diverse gebieden in de bouw uit te blinken. Voor de vrouw hoeft er dus niets in de weg te staan om een glansrijke carrière in de bouw te beginnen. Dankzij de prettige voorwaarden en goede werkomstandigheden kan vrouwelijk personeel een behoorlijke steen bijdragen aan de bouw.

Reacties uitgeschakeld voor Ook als vrouw in de bouw

Auteur:

This author has published 201 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.