Je rijbewijs halen

24 juni 2013 | Auteur: | Posted in Educatie

Als je je rijbewijs wilt halen, moet je voor twee examens slagen: theorie en praktijk.

Gevaarherkenning

Je theorie examen moet je voor je praktijkexamen doen. Hier moet je laten zien dat je de verkeersregels en -inzicht hebt. 25 Vragen van je theorie bestaan uit gevaarherkenning. Bij de vragen zit je in een auto en zie je een situatie. Daarbij moet je de keuze maken: stoppen, gas loslaten of niets doen. Bij de eerste is er direct gevaar, zoals een voetganger die plotseling vlak voor je auto oversteekt, en moet je direct stoppen. Als je je gas loslaat is er latent gevaar. Er is een mogelijkheid dat er een gevaarlijke situatie optreedt, dus je laat je gas los om dit te overzien. En als er geen gevaar is, doe je niets. Dit deel is lastig, aangezien het verschil tussen gas loslaten en remmen soms moeilijk te bepalen is. Met een proefexamen is dit te oefenen.

Verkeersregel

Het anders deel gaat over de verkeersregels. Je moet laten zien dat je de verkeersborden en -tekens kent. Dit deel kan je leren met een theorieboek die waarschijnlijk verkrijgbaar is bij je rijschool.

Praktijk

Dan is er het praktijkexamen. Hier ga je een stuk rijden met een examinator (degene die je beoordeelt) en die bekijkt of je het voertuig goed beheerst en bepaalde manoeuvres kan maken, zoals parkeren. Ook moet je een eigen verklaring invullen vooraf aan het examen. Bij sommige medische beperkingen moet je eerst door een arts gekeurd worden.

Zoek naar een rijschool in de buurt dat is altijd handig en makkelijk. Bijvoorbeeld een rijschool Rotterdam.

Auteur:

This author has published 9 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.